Salvador Dali

Salvador Dali
Walk on the clouds and look never down

mandag den 14. marts 2016

Motorcykel på Jakobsvejen

By Valle V



Jakobsvejen eller Ibsvejen, eller det galiciske navn o Camiño de Santiago, kaldes pilgrimsruten der fører til katedralen i den galiciske by Santiago de Compostela i Spanien, hvor en af de tolv apostle Skt. Jakob el. Skt. Ib ifølge legenden ligger begravet. 

Jakobsvejen har siden middelalderen været en af de vigtigste kristne pilgrimsruter. Pilgrimme har rejst hen af vejen til Santiago de Compostela i de sidste 1000 år. Inden for katolicismen regnes Jakobsvejen for en af de tre vigtigste ruter, sammen med ruten til Rom (Via Francigena), sammen med et smut til Gravkirken i Jerusalem.



Jeg sidder på en lille restaurant ved siden af Guggenheim-museet og gumler på en is, medens jeg har kastet mig over den rejsebog jeg har med. Det er altid rart at blive klogere. Jeg kunne godt have læst mere på lektien hjemmefra, men det var der ikke tid til. Jeg elsker også at blive informeret medens jeg er på rejsen, det giver en god dynamik og sunde udfordringer. 


Jakobsvejen følger ikke én bestemt rute, nogle ruter regnes for mere betydningsfulde end andre. De ruter tiltrækker et større antal pilgrimme end andre. Nå men så blev jeg da så klog og forvirret. Hvilken rute skal jeg nu tage?



I middelalderen var rejsen til Skt. Jakobs grav utrolig populær. Mange begav sig ud på sådan en rejse. En rejse som måske var den eneste i deres liv, det ville ikke være godt for rejsebranchen, hvis det var trenden i dag. Langs de vigtigste veje skyder der  
herberger op, som skal dække de rejsendes behov. De fungerede og fungerer som en slags bed & breakfast, som kan holde det mentale mod oppe med mad, bøn, messer eller andre åndelige ritualer. Med tiden har disse åndelige bed & breakfast udviklet sig til at blive selvstændige valfartsmål for mindre pilgrimsrejser. 

Den protestantiske reformation og den politiske uro, der fulgte i røven af det 16. og 17. århundrede medførte et stort fald i antallet af pilgrimme fra hele Europa. Indtil midten af det 20. århundrede blev antallet af besøgende til Compostela mindre og mindre. Det var dengang. 


Siden 1980’erne har Jakobsvejen tiltrukket et stigende antal pilgrimme fra hele verden. Mange elsker at gå en lang tur for at finde sig selv. I 1987 udnævnte Europarådet Jakobsvejen som en kulturel rute. Ruten er nu optaget af UNESCO som del af verdens kulturarv i 1993.



Ib, Skib, Skalle –  Symbolet for Jakobsvejen

Efter opholdet i Compostela fortsætter mange pilgrimme i dag videre til Kap Finisterre, som er et romersk navn (Finis terrae), der betyder Verdens ende. Indicierne på denne gamle betydning er omdiskuterede, men er interessante for mange hipsterpilgrimme i dag. 

I begyndelsen af 12. århundrede blev Jakobsvejen mere organiseret, og en lang række kapeller, hospices og herberger blev opført langs de fire ruter der førte pilgrimmene gennem Frankrig til den Iberiske halvø, hvor de løb sammen og blev til én ved Puente la Reina, som derefter førte pilgrimme gennem det nordlige Spanien til byerne Burgos, Carrión de los Condes, Sahagún, León, Astorga og Lugo til Compostella. 


Det blev en tradition for pilgrimmene at samle muslingeskaller, ved stranden. Skallerne bragte de hjem i privaten som bevis på, at de havde gennemført rejsen. Det var den franske konges beskyttelse af pilgrimme, der gjorde at valfarten i middelalderen kunne nå så stort et omfang.



I de lande den franske konge kontrollerede, fik de rejsende privilegier til at forlade deres hjemegn. I middelalderen opstod der inden for kirken et afladssystem. Syndere kunne opnå tilgivelse, hvis en form for straf blev udstået. En af mulighederne ved meget alvorlige synder og forbrydelser var at gennemføre en pilgrimsfærd. 


I Flandern er det stadig muligt at afsone sin straf ved at gå til Compostela med en tung rygsæk og under bevogtning. Det øgede antal pilgrimme stillede store krav til mad og drikke. Nye hospice blev opført langs hele ruten med kongelig beskyttelse og gav et massivt økonomisk løft til regionen. Nye kirkebygninger blev opført. Den romanske stil blev født og spredt til resten af Europa. Salg af kristen souvenir blomstrede i Compostela, sammen med rejsebøger og guider.




Moderne symbol for Jakobsvejen
I dag tager titusindvis af kristne og andet godtfolk hvert år turen til Compostela. Mange begynder turen fra deres eget hjem, mens andre starter i et af de populære udgangspunkter for Jakobsvejen, som findes over hele Europa. De fleste rejser stadig til fods, nogle cykler, mens andre tager en hest, æsel eller en moto
rcykel. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar